MycoFoss™

Új, innovatív analitikai eljárás mikotoxinok vizsgálatához

 

A mikotoxin fertőzöttség gabonákban, azok révén takarmány- és élelmiszeripari feldolgozott termékekben az egyik legnagyobb élelmiszerbiztonsági, egészségügyi kihívást jelenti korunkban. Óvatos becslések szerint a kontamináció mintegy 210 millió tonna gabonát érint világviszonylatban. Hazánkban a növénytermesztési, gabona raktározási és kereskedelmi, takarmányelőállítási tevékenységek, állattenyésztési és állategészségügyi problémák tekintetében okozott kár és veszteség évente meghaladja a 150 milliárd Ft-ot. Az élelmiszerlánc végén szereplő humán veszteség pedig felbecsülhetetlen.

 

Az agrotechnika fejlődése, a növénynemesítés rezisztens fajták irányába tett erőfeszítései tiszteletet érdemelnek, azonban a toxintermelő gombák szaporodását befolyásoló időjárási viszonyokra közvetlen befolyásunk sajnos nincs. Ugyanakkor, van még egy fegyver a kezünkben, a biotechnológiai alapokon nyugvó analitika, a mikotoxin kontamináció vizsgálata. Ezzel sajnos csak a fertőzöttség tényét és mértékét tudjuk nyomon követni, de a fertőzött tételek kiszűrhetők és megakadályozható a mikotoxin takarmánykeverékekbe, élelmiszerekbe kerülése.

 

A laboratóriumokban HPLC/MS és ELISA módszerekkel elvégzett mikotoxin vizsgálatok jelentős költséggel járnak és időigényesek, csak jóval az adott gabona tétel betárolását, vagy felhasználását követően adnak információt. Az üzemekben, telephelyeken széles körben használt un. „tesztcsíkos” (LFD) eljárás eredménye ugyan a helyszínen rendelkezésre áll, de pontossága csak tájékoztató jellegű és a többlépcsős manuális mintaelőkészítés során az emberi hiba sem zárható ki.

 

 

A Foss Analytical MycoFoss™ néven kifejlesztett egy egyedülállóan innovatív, teljesen automatizált eljárást, amely egy „kompetitiv immuno-assay” és az áramlásos cytometria összekapcsolásán alapul.

A megdarált minta műszerbe helyezését követően, 8 percen belül akár 6 mikotoxin egyidejűleg elvégzett vizsgálatának eredményei ppb-ben a képernyőn megjelennek és felhőszolgáltatás révén a felhasználó döntéshozatal céljából az adatok bármikor és bárhol hozzáférhetők.

 

 

 

MycoFoss™ mikotoxin vizsgáló

A MycoFoss™ az első mikotoxin vizsgáló megoldás, amely ötvözi az automatizálást és a gyorsaságot. Pontos mikotoxin kontaminációs adatot nyújt akár 6 mikotoxin egyidejű vizsgálatából. A teljesen automata folyamat nem igényel különleges képességeket, elég csak behelyezni a megdarált mintát és megnyomni a mérés gombot.

Nézd meg, hogyan működik!

 

Hozzáadott érték
 

Hozzon gyors döntéseket a alapanyag átvételéről, azok szegregációjáról, a folyamat beállításokról és az adalékanyagok használatáról, és biztosítsa a jogszabályi előírások betartását.

 

 

Minta típusa
 

Búza és kukorica

 

 

Beltartalmi paraméterek
 

Aflatoxinok, deoxinivalenol, fumonizinek, zearalenon, ochratoxin A, trichotecén 2

 

 

Szeretné tudni, hogyan teheti egyszerűbbé mikotoxin kockázatkezelését?

Lépjen kapcsolatba szakértő munkatársainkkal, hogy megbeszéljék a lehetséges mikotoxin vizsgálati igényeket, minden kötelezettség nélkül.

 

Ajánlatkérés

 

 

A mikotoxin kockázat okosabb kezelése a gabonaiparban

A gabonatermelők és malmok számára kiemelten fontos a fogyasztók védelme a mikotoxinszennyeződés káros hatásaitól. Ismerje meg, hogy a gyors, pontos és megbízható eredmények hogyan könnyítik meg a termelők és feldolgozók számára a szennyezettségi szint ellenőrzését és a nemzetközi élelmiszer-biztonsági követelmények teljesítését.

 

 

 

Méréstartományok

 

Egytoxinos (single plex) megoldások

 
Mikotoxin Méréstartomány, ppb-ben
AFLATOXIN - AFLA (AFB1, AFB2, AFG1 and AFG2) 2 - 300 (automatikus higítás 100 ppb felett)
Deoxynivalenol - DON 200 - 30,000 (automatikus higítás 5,000 ppb felett)
Többtoxinos (multiplex) megoldások  
Mikotoxin Méréstartomány, ppb-ben
AFLATOXIN - AFLA (AFB1, AFB2, AFG1 and AFG2) 4 - 100
Deoxynivalenol - DON 200 - 5,000
Zearalenone - ZEA 30 - 500
Fumonizinek - FUM (FB1, FB2 and FB3) 500 - 5,000
Ochratoxin A - OTA 5 - 100
Trichothecene 2 - T-2 50 - 500

 

Technikai specifikáció

 

Fogyóeszközök Használatra kész mintatartó tégelyek, extrakciós folyadék, assay-k, standardok és áramlási citométer tisztítófolyadék 100 elemzéshez
Minta mennyiség 5 (±1) g
Mintaelőkészítés Az darált mintának olyan szemcseméretűnek kell lennie, hogy az anyag 95 %-a átmenjen egy 0,845 mm-es, 20 mesh-es vagy 850 mikronos rostán. Az darált mintának liszt-állagúnak kell lennie a mikotoxinok megfelelő extrakciójához.
Mérési idő 7:55 perc a mintatartó tégely behelyezésétől az eredményig
Működési hőmérséklet 7-33 °C