Skip to main content

Infretec 1241, a világviszonylatban legismertebb gabonaanalizátor

Gabona mintavétel

A gabona tulajdonságainak meghatározásához nagyon fontos a megfelelő mintavételezés. A mintának reprezentatívnak és homogénnek kell lennie ahhoz, hogy valós képet tudjon adni az adott területről érkező gabona minőségéről. 

Közvetlenül a táblából való mintavétel igen körülményes. Kézi szedésre és szedés utáni mintaelőkészítésre van szükség, hogy a minta jól mérhető legyen. Ebben lehet segítségünkre a Godé Minibatt +, egy kis elektromos kézi kombájn, mellyel 5 perc alatt fél kiló minta vételezhető.

A mérlegházhoz érkező gabonaszállítmányokból a minőségi homogén és reprezentatív mintavétel nem könnyű feladat. A tevékenységhez létrára kell mászni, ami nem biztonságos, illetve csak egy helyről tudunk mintát venni, ami nem biztos, hogy megfelelően képviseli a teljes árut. Stork gabona mintavevő szondák megoldást jelentenek arra, hogy a nyitott platójú teherautókból való mintavétel biztonságos, gyors legyen és mintáink alkalmasak legyenek arra, hogy reprezentálják a teljes platónyi árut, illetve a gabonatáblát ahonnan az származik.

Mintavétel után következik a mérés. Tekintse meg gabonavizsgáló műszereinket: