Skip to main content

Infretec 1241, a világviszonylatban legismertebb gabonaanalizátor

AlphatecTM F№​ esésszám mérő     Ajánlatkérés

Az esésszám mérés egy szabvány módszer, amit az 1950-es években fedezett fel két svéd kutató. 
 
Ezek a berendezések a sütés során lejátszódó, kémiai reakciót modellezik. A mérés során meghatározott mennyiségű vízzel összekevert liszt szuszpenziót 100°C-os vízfürdőn megadott ideig keverik, mialatt a liszt keményítőfrakciója elcsirizesedik, a szuszpenzió gél állapotot vesz fel. 
 
Attól függően, hogy mekkora a liszt alfa-amiláz-aktivitása, a gél erőssége változik. 
 
Az így elgélesített szuszpenzión, egy szabadon eső, meghatározott átmérőjű rudat engednek át. Az esésszám az az időintervallum másodpercben, mely alatt e rúd adott távolságot megtesz a liszt szuszpenzióban.
 
Minél magasabb a minta amiláz-aktivitása, annál gyengébb szerkezetű a keményítő gél, és annál rövidebb idő alatt teszi meg a megadott távolságot a szabadon eső mérőrúd. Így magas esésszám értékhez kicsi, míg alacsony esésszámhoz nagy amiláz aktivitás tartozik.
 
Az Alphatec ezt szabványt követi automatizált formában, így alkalmas a  csapadékos időjárás következtében  megnövekedett alfa amiláz mérésére. Mintaelőkészítést illetően a szabványban előírtak szerint kell eljárni. 

Az esésszám mérés gyakorlati felhasználásának a főként a növénytermésztésben és malom illetve a sütőiparban van jelentősége: 
  • csírázott gabona magvak szelekciója
  • a beérkezett alapanyagok minőségi osztályozása
  • gyártásközi vizsgálatok
  • növénynemesítés
  • az aratási idő megválasztása
 
Mivel ez egy szabvány módszer, nagy csodát nem lehet tenni, így az Alphatec tervezésénél a modern, automatizált és biztonságos megvalósítása volt a cél
 
A szabvány esésszám módszer forró víz használatát igényli, amely baleseti kockázatokkal jár, amennyiben nem megfelelően kezelik. Alphatec gondosan tervezett nyílásai a forró gőzt biztonságos távolságba vezeti a felhasználótól. Ezen túlmenően, a fém vízfürdőre került egy szigetelt külső borítás, hogy biztosítsa a külső felületek biztonságosak megérinthetőségét. A modern érintőképernyős felhasználói felület lehetővé teszi a teljes irányítást a műszer és az összes vonatkozó beállítási lehetőség felett.
 
A műszerrel a következő minták mérhetők mint például: búza, rozs, árpa, tritikálé és liszt.